Skip to main content
4.7
(16)
[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Opties van prikspots

Wanneer je prikspots wilt gebruiken in je tuin, is het belangrijk om te weten welke opties er zijn. Er zijn twee belangrijke keuzes die je moet maken: welk type prikspot en welke plek in de tuin.

Welk type prikspot?

Er zijn twee hoofdtypen prikspots: solar en elektrisch. Solar prikspots zijn aangedreven door zonlicht, dus ze zijn milieuvriendelijker dan elektrische prikspots (tenzij je slechte kwaliteit koopt die snel kapot gaan). Ze zijn echter afhankelijk van goede weersomstandigheden en kunnen daardoor minder betrouwbaar zijn. Ook is de plek waar je ze wilt plaatsen van belang. Prikspots met stekker zijn iets duurder in aanschaf, maar je hoeft ze niet per se elke dag op te laden met zonlicht.

Welke plek in de tuin?

Je prikspot moet geplaatst worden op een plek waar hij optimaal kan functioneren. Als je bijvoorbeeld een solar prikspot wilt gebruiken, moet je hem plaatsen op een plek waar hij veel zonlicht kan vangen. Als je een elektrische prikspot wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat er een stopcontact in de buurt is.

Als je weet welk type prikspot je wilt en waar je hem gaat plaatsen, kun je de beste prikspot uitzoeken voor jouw tuin. Er zijn veel verschillende prikspots op de markt, dus er is vast wel eentje die bij jou past!

Prikspot met schemerschakelaar – dag en nacht sensor

Vrijwel alle prikspots die werken op basis van zonne-energie beschikken over een schemerschakelaar. Dit houdt in dat de verlichting aanspringt op het moment dat de zonder onder gaat en de schemer zijn intrede maakt. Als je dus voor een automatisch systeem wilt gaan dan zijn de zonne-energie versies altijd een goede keuze. Wel zijn deze vaak na een aantal uur leeg, waardoor je niet de gehele avond/nacht licht in je tuin hebt.

Solar prikspots – welke kies je?

Net als bij prikspots met een kabel die je op een stopcontact aansluit moet je bij solar prikspots letten op een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat je kijkt naar de IP normen. Ook is het belangrijk dat je over de plek nadenkt waar je deze spots wil plaatsen. Als je een schaduwrijke plaats kiest in je tuin, dan zul je waarschijnlijk weinig plezier hebben van deze verlichting. Dit komt omdat de solar prikspots een klein zonnepaneeltje hebben waaruit zij de energie opwekken die nodig is voor de verlichting. Als er overdag weinig zon deze paneeltjes weet te bereiken dan zal er te weinig energie opgewekt worden om je tuin op een efficiënte manier te verlichten. Je zult dan veel minder licht produceren. Je kunt dan beter kiezen voor een versie die bekabeld is.

Prikspot IP65 of toch IP44?

De IP-norm (International Protection Rating of Ingress Protection) geeft aan hoe water- en stofbestendig een apparaat is. De prikspot heeft een IP44-rating, wat betekent dat hij bestand is tegen lichte spatten van water en stof. Dit maakt de prikspot perfect voor buitengebruik. Als je prikspot echter in contact komt met directe regen of waterstromingen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de prikspot een IP67-rating heeft. Dit betekent dat hij volledig bestand is tegen water en stof. Kortom, prikspots met een IP44-rating zijn geschikt voor buitengebruik, maar als je ze in contact wilt laten komen met water, dan moet je ervoor zorgen dat ze een IP67-rating hebben. Wij raden dan ook eigenlijk altijd aan om toch voor de IP67 versie van de prikspots te gaan. Deze zijn misschien iets duurder maar je hebt hier over het algemeen ook veel langer plezier van, en dat is natuurlijk belangrijk!

LED prikspot

Een led prikspot is een prikspot met led-verlichting. Led-verlichting is energiezuinig en gaat lang mee. Bovendien geeft led-verlichting een helder, krachtig licht. Dit maakt led prikspots perfect voor buitengebruik. Led prikspots zijn meestal ook waterdicht, waardoor je ze met een gerust hart buiten kunt gebruiken. Vrijwel alle prikspots zijn tegenwoordig voorzien van LED verlichting. Met deze energieprijzen wel zo fijn natuurlijk.

Bewegingssensor prikspot

Een bewegingssensor prikspot is een prikspot die aangaat wanneer er iemand in de buurt is. Dit maakt prikspots niet alleen praktisch, maar ook veilig. Vaak zijn de prikspots met bewegingscensor bekabeld en in de regel dus iets duurder. Daarentegen gaan ze wel alleen aan als er beweging gedetecteerd wordt, wat onnodig energieverbruik voorkomt.

Philips Hue prikspot

Als wij heel eerlijk zijn dan adviseren wij altijd om te gaan voor Philips Hue prikspots. Deze zijn namelijk van fantastische kwaliteit en kun je met een app bedienen. Daarbij kun je ook nog eens kiezen voor verschillende kleuren. Deze prikspots hebben een IP65 waardoor ze ook tegen een stootje kunnen en veel water kunnen verdragen.

[affiliate_products][/affiliate_products]

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 4.7 / 5. Aantal stemmen: 16

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.