Skip to main content
4.6
(87)

Als je op zoek bent naar een waterkoker, is het belangrijk om te weten wat voor soort waterkoker je nodig hebt. Er zijn veel verschillende waterkokers op de markt, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en welke het beste bij jouw behoeften past. In dit artikel lees je alles over waterkokers, van de werking ervan tot aan de verschillende types die er zijn. Je leest ook hoe je water kunt koken in een waterkoker en welke waterkokers het beste bij jouw behoeften passen.

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Welke waterkoker is het beste? Onze top 5

Er zijn verschillende waterkokers op de markt, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en welke het beste bij jouw behoeften past. Wij hebben een lijst gemaakt van de beste waterkokers.

[affiliate_products][/affiliate_products]

Hoe werkt een waterkoker?

Waterkokers werken op verschillende manieren, maar de meeste waterkokers werken volgens hetzelfde principe. Waterkokers hebben een waterreservoir waarin water wordt geplaatst. Er is ook een verwarmingselement in de waterkoker aanwezig. Wanneer je de waterkoker aanzet, zal het water in het waterreservoir verwarmd worden door het verwarmingselement. Dit proces duurt ongeveer een minuut. Wanneer het water kookt, zal de waterkoker automatisch uitschakelen.

De meeste waterkokers werken op dezelfde manier, maar er zijn ook waterkokers die werken met een speciale technologie. Deze waterkokers gebruiken een infrarood sensor om te bepalen wanneer het water kookt. Wanneer de sensor detecteert dat het water kookt, zal de waterkoker automatisch uitschakelen. Dit type waterkoker is sneller dan andere waterkokers, maar ze zijn ook duurder.

Wat is zuinger, een Quooker of een normale waterkoker?

Een waterkoker gebruikt alleen energie wanneer je hem aanzet. Het verbruik is op dat moment hoger dan bij een Quooker, maar een Quooker staat de hele dag aan waardoor hij altijd stroom verbruikt. Het is een keuze die je moet nemen. Ga je voor gemak met snel kokend water uit de Quooker en verbruik je meer energie, of ga je voor iets langer wachten en minder stroomverbruik. Met de tarieven van tegenwoordig zouden wij het wel weten ;).

Hoe moet je een waterkoker ontkalken?

Waterkokers kunnen ontkalkt worden met een waterkokerontkalker. Dit is een speciaal middel dat je in de waterkoker giet. Laat de waterkoker dan ongeveer een uur staan voordat je het water wegspoelt.Je kunt ook azijn gebruiken om je waterkoker mee te ontdoen van kalkaanslag. Giet hiervoor een mengsel van twee delen water en één deel azijn in de waterkoker en laat dit ongeveer 30 minuten staan. Spoel daarna de waterkoker goed uit met water.

Hoe vaak moet je een waterkoker ontkalken?

Dit is afhankelijk van het water dat je gebruikt. Als je water uit een kraan gebruikt, zal de waterkoker sneller last van kalkaanslag krijgen dan wanneer je water uit een fles gebruikt. Het is aan te raden om je waterkoker ongeveer een keer per twee maand te ontkalken als je water uit een kraan gebruikt. Het is dan ook nog afhankelijk van waar je je in Nederland bevindt. Zo zijn er gebieden met redelijk zacht water maar ook gebieden waar er juist veel kalk in het water zit (hard water). Gebruik je water uit een fles, dan kan je de waterkoker minder vaak ontkalken. Eén keer per jaar is dan vaak voldoende.

Waterkoker ontkalken: welke azijn?

Je kunt verschillende soorten azijn gebruiken om je waterkoker mee te ontdoen van kalkaanslag. Denk hierbij aan schoonmaakazijn, wijnazijn of ciderazijn. Het maakt niet uit welke azijn je gebruikt, als het maar azijn is.

Schoonmaakazijn is een sterk zuur en kan daardoor soms wat irritatie geven aan de huid. We raden dan ook aan om handschoenen te dragen wanneer je de waterkoker met schoonmaakazijn gaat ontkalken. Wijnazijn of ciderazijn is minder sterk en irriteert de huid dan schoonmaakazijn.

Normale azijn is niet sterk genoeg om kalkaanslag mee te verwijderen, dus we raden het niet aan om normale azijn te gebruiken voor het ontkalken van waterkokers.

Met onderstaande voorraad moet je wel even voorruit kunnen verwachten wij:

Hoe lang duurt het voordat het water kookt in een waterkoker?

Water in een waterkoker kookt meestal binnen 1-2 minuten. Dit hangt echter af van het type waterkoker en het vermogen ervan. Er zijn waterkokers die water binnen 30 seconde kunnen koken. Deze waterkokers zijn duurder dan andere waterkokers, maar ze zijn ook veel sneller. Als je je waterkoker lang niet ontkalkt hebt kan het langer duren voordat het water warm is. Ook kost het dan meer energie. Zonde natuurlijk!

Hoeveel stroom verbruikt een waterkoker en wat kost het per keer?

Als we uitgaan dat een waterkoker er gemiddeld over doet voordat water kookt dan verbruikt het apparaat ongeveer 0,12 kWh aan stroom. Als we uitgaan van een bedrag van 0,90 euro per KwH (moment van schrijven) dan komt dit uit op 0,015 euro. Per keer dat je de waterkoker gebruikt kost het dus anderhalve cent.

Het exacte bedrag hangt af van het tarief dat je energieleverancier hanteert. Met de huidige energieprijzen zijn de kosten per gebruik per keer dus duurder dan wanneer de prijzen lager zijn.

Wat is goedkoper water koken op gas of waterkoker?

Wanneer je water wilt koken is koken op gas goedkoper. Zo is het ongeveer 3 keer zo goedkoop om je water te koken in een pannetje op het gas dan de waterkoker aan te zetten. Dat wist je vast niet! Met de huidige energieprijzen zijn waterkokers dus duurder dan wanneer de gasprijzen lager zijn.

Wat kost een waterkoker?

De prijs van waterkokers kan variëren van enkele tientjes tot meer dan 100 euro. De goedkopere waterkokers zijn vaak simpeler in design en ze hebben minder functies. Ze zijn ideaal als je alleen water wilt koken en niet veel andere dingen wilt doen met je waterkoker. De duurdere waterkokers zijn vaak voorzien van allerlei extra functies, zoals een automatische shut-off functie, een timer of een temperatuurinstelling. Deze waterkokers zijn ideaal voor mensen die veel gebruik maken van hun waterkoker en die graag allerlei dingen kunnen doen met hun waterkoker. Zo zijn er bijvoorbeeld ook waterkokers die je op een temperatuur kan instellen, bijvoorbeeld 70 graden om zo je thee lekker lang warm te houden.

Welke rvs waterkoker is de beste?

Als je op zoek bent naar een RVS waterkoker, dan is het belangrijk om te weten welke RVS waterkoker de beste is. Er zijn veel verschillende RVS waterkokers op de markt en het kan dan ook lastig zijn om de beste RVS waterkoker uit te kiezen. RVS is een duurzaam materiaal wat makkelijk schoon te maken is. Daarnaast is het niet gevoelig voor smelten wat bijvoorbeeld bij goedkope plastic waterkokers nog wel eens gebeurt. Een ander voordeel van RVS is dat het duurzaam is en niet gevoelig is voor eventuele roest.

Waterkoker wit

Wit is een klassieke kleur die makkelijk te combineren is met andere kleuren in je keuken. Daarnaast heeft een witte waterkoker een luxe uitstraling en zijn ze makkelijk schoon te houden. Een nadeel van witte waterkokers kan zijn dat ze wat sneller vies worden dan waterkokers in andere kleuren, maar dit is niet altijd het geval. Het hangt namelijk ook af van het materiaal waarvan de witte waterkoker is gemaakt. Als je bijvoorbeeld kiest voor een witte RVS waterkoker, dan is de kans dat hij vies wordt een stuk kleiner dan wanneer je kiest voor een witte plastic waterkoker.

Wij gaan voor dit prachtige design exemplaar Eenvoudig maar stijlvol. Zeg nou zelf: hij is toch prachtig!

Retro waterkoker

De retro waterkoker is een echte eye-catcher in je keuken. De kleuren en het design zijn uniek en ze geven je keuken een retro uitstraling. Retro waterkokers zijn meestal gemaakt van RVS, maar er zijn ook retro plastic retro waterkokers op de markt. De retro waterkokers zijn makkelijk te combineren met andere retro items in je keuken en geven je keuken een unieke uitstraling. Let wel op dat retro waterkokers vaak wat duurder zijn dan normale waterkokers. Dit komt omdat retro waterkokers meestal van hogere kwaliteit zijn en ze meestal ook voorzien zijn van extra functies, zoals een automatische shut-off functie of een temperatuurinstelling.

Wij hebben gekozen voor de onderstaande:

Waterkoker goud

Een waterkoker in de kleur goud geeft je keuken een luxe uitstraling. De kleur goud is uniek en staat prachtig in je keuken. Een gouden waterkoker is meestal gemaakt van RVS of koper en is daardoor duurzaam. Daarnaast zijn gouden waterkokers makkelijk schoon te houden en gaan ze lang mee. Een nadeel van gouden waterkokers kan zijn dat ze wat sneller vies worden dan andere waterkokers, maar dit is niet altijd het geval. Het hangt namelijk ook af van het materiaal waarvan de gouden waterkoker is gemaakt. Als je bijvoorbeeld kiest voor een gouden RVS waterkoker, dan is de kans dat hij vies wordt een stuk kleiner dan wanneer je kiest voor een gouden plastic waterkoker.

Er zijn eigenlijk amper goudkleurige waterkokers op de markt. Wij hebben gekozen voor de onderstaande gouden waterkoker. Zeg nou zelf: hij is toch prachtig!

Koperen waterkoker

Een koperen waterkoker geeft je keuken een luxe uitstraling. De kleur koper staat prachtig in je keuken en is uniek. Een koperen waterkoker is meestal gemaakt van hoogwaardig koper en is daardoor duurzaam. Een nadeel van koperen waterkokers kan zijn dat ze wat sneller vies worden. Je ziet bijvoorbeeld snel vette vingers op het koper staan. Toch moet je je hier niet door laten afschrikken. Het oog wil immers ook wat.

Wij hebben gekozen voor de onderstaande:

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 4.6 / 5. Aantal stemmen: 87

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.