Skip to main content
4.9
(106)

Elektrische kachels zijn niet aan te slepen. Door de energiecrisis stappen steeds meer mensen over op een elektrische kachel omdat het gas niet meer te betalen is. Maar hoeveel verbruikt een elektrische kachel nu precies? En is het wel echt voordeliger dan je gasgestookte verwarming? In dit artikel vertellen wij je alles over het verbruik van elektrische kachels en wat het nu precies kost om je huis te elektrisch te verwarmen.

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel?

Het verbruik van een elektrische kachel is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heb je elektrische kachels met- en zonder thermostaat. Een elektrische kachel zonder thermostaat geeft altijd een bepaald vermogen die je soms wel en soms niet zelf kunt instellen. Deze blijft dus altijd verwarmen Je hebt ook elektrische kachels met thermostaat. Deze slaan uit of verlagen het vermogen wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is. Hierdoor zijn elektrische kachels met thermostaat in de regel zuiniger dan kachels zonder thermostaat.

Hoeveel een elektrische kachel verbruikt is ook afhankelijk van het aantal Watt dat de kachel beschikt. Ook is het afhankelijk van de energieprijs die op het moment van gebruik geld. Als je een vastcontract hebt dan heb je geluk, maar de meeste mensen hebben inmiddels een variabel contract. Hierdoor is de prijs per kWh elk uur van de dag anders. Hieronder hebben we een rekensom gemaakt wat het verbruik van een elektrische kachel van 1500 watt (gemiddelde) per uur kost om te gebruiken. Dit gaat om een elektrische kachel zonder thermostaat.

kWh prijs

Prijs per uur 

Prijs per kwartier

€0,25

€0,37

€0,09

€0,30

€0,45

€0,11

€0,35

€0,52

€0,13

€0,40

€0,60

€0,15

€0,45

€0,67

€0,17

€0,50

€0,75

€0,19

€0,55

€0,82

€0,21

€0,60

€0,90

€0,23

€0,65

€0,98

€0,24

€0,70

€1,05

€0,26

€0,75

€1,13

€0,28

€0,80

€1,20

€0,30

€0,85

€1,28

€0,32

€0,90

€1,35

€0,34

€0,95

€1,43

€0,36

€1,00

€1,50

€0,38

€1,05

€1,58

€0,39

€1,10

€1,65

€0,41

€1,15

€1,73

€0,43

€1,20

€1,80

€0,45

Dat is best even schrikken toch? Met de huidige prijzen die op het moment van schrijven rond de €1 per kWh liggen is dit dan ook niet de voordeligste optie om je huis te verwarmen. Deze vorm van elektrisch verwarmen is dan ook erg duur in gebruik.

Is een elektrische kachel duur in verbruik?

Over het algemeen zeggen wij: ja. Maar dit is volledig afhankelijk van de stroomprijzen en van welke elektrische kachel je koopt. Verderop in dit artikel vertellen wij je hier meer over.

Welke elektrische kachel is het zuinigst?

Er zijn elektrische kachels op de markt die een stuk minder verbruiken dan in de voorbeelden hierboven. Als je een zo zuinig mogelijke elektrische kachel wil dan zouden wij altijd kiezen voor een energiezuinige infrarood kachel. Infrarood? Ja!

Infrarood kachel

Infrarood kachels zijn een geweldige manier om je huis te verwarmen. Ze zijn efficiënt en geven een aangename, gelijkmatige warmte. Infrarood kachels werken door middel van infraroodstraling, wat betekent dat ze de muren, vloeren en meubels in je huis verwarmen in plaats van de lucht ervan (convectie). De infrarood straling die van deze kachels afkomt kun je vergelijken met de warmte die de zon je geeft. Dit maakt ze ideaal voor mensen met allergieën of astma, omdat er geen stof of pollen in de lucht wordt opgewarmd. Infrarood kachels zijn ook veilig voor kinderen en huisdieren, omdat ze geen open vlam of hete oppervlakken hebben. Daarnaast worden deze panalen vaak aan het plafond bevestigd, waardoor ze ook geen ruimte in beslag nemen.Als je een goed geïsoleerd huis hebt dan is dit echter een uitkomst.

Wij raden de het volgende infrarood paneel aan:

Dit paneel kun je aan het plafond bevestigen en beschikt over een thermostaat. Hierdoor blijft hij niet constant stralen, maar slaat hij af wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is. Naast warmte straalt dit paneel ook een mate van luxe uit. Hij is ook nog eens geschikt voor badkamers. Het infrarood paneel is maar 1 centimeter dik waardoor je hem ook nog eens bijna niet ziet.

Keramische kachel

Keramische kachels zijn een type verwarming dat steeds populairder wordt. Dit komt doordat ze vele voordelen hebben ten opzichte van andere typen verwarming, zoals elektrische of gasgestookte systemen. Hieronder vind je enkele belangrijke voordelen van keramische kachels:

-Keramische kachels geven een gelijkmatige warmte af, waardoor er geen ongemakkelijke ‘hotspots’ in de ruimte ontstaan.

-Ze zijn zeer energiezuinig en daardoor goed voor het milieu.

-Keramische kachels zijn onderhoudsvriendelijk en hoeven slechts af en toe schoongemaakt te worden.

-Ze zijn veilig in gebruik, omdat er geen open vlammen aanwezig zijn.

Kortom, keramische kachels zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een verwarmingssysteem dat efficiënt is, onderhoudsvriendelijk en veilig in gebruik.

Een keramische kachel beschikt anders dan bij een ventilatorkachel over een keramische plaat die lang niet zo warm wordt. Hierdoor is er minder energie nodig. Wij raden de volgende keramische kachel aan:

Is een elektrische kachel goedkoper dan gas?

Is een elektrische kachel goedkoper dan gas? Het antwoord is: het hangt ervan af! In sommige gevallen is een elektrische kachel voordeliger, maar in andere gevallen is gas goedkoper. Het hangt allemaal af van de prijzen van energie in en hoeveel je verbruikt.

Een van de voordelen van elektrische kachels is dat ze 100% efficiënt zijn. Dit betekent dat alle energie die naar de kachel gaat, wordt omgezet in warmte. Gas kachels zijn minder efficiënt, omdat een deel van de energie die naar de kachel gaat, verloren gaat in de vorm van rook en warmte die ontsnapt door het ventilatiesysteem. Als er net zoals nu hoge energieprijzen worden gevraagd, kan dit een belangrijk verschil maken in de kosten per jaar.

Het gebruik van een gaskachel is duurder dan van een elektrische kachel. Dit komt doordat de prijzen van gas vaak hoger liggen dan die van elektriciteit. Bovendien zal een gas kachel meer energie (in dit geval gas) consumeren dan een elektrische kachel (in dit geval stroom) omdat ze minder efficiënt zijn. Dit kan er toe leiden dat de kosten per jaar hoger liggen voor een gas kachel dan voor een elektrische kachel.

Uiteindelijk hangt het er vanaf welke soort kachel het voordeligst is voor jou. Dit betekent dat je de prijzen van gas en elektriciteit moet vergelijken, evenals de kosten van aanschaf en gebruik. Als je niet zeker weet wat voor jou het beste is, raadpleeg dan een professional die je kan helpen bij het maken van de beste keuze. Hij kan een goede berekening maken waarmee je een keuze kan maken.

Elektrische kachel woonkamer

Als je een elektrische kachel voor in de woonkamer zoekt dan is het belangrijk om te bepalen hoeveel m3 er opgewarmd dient te worden. Een elektrische kachel werkt over het algemeen het beste als je hem voor één ruimte gebruikt, in dit geval de woonkamer. Je kunt het aantal m3 berekenen door de lengte van je woonkamer te vermenigvuldigen met de lengte (m2). Dit getal vermenigvuldig je dan weer met de hoogte van je woonkamer en zo weet je precies hoeveel m3 je woonkamer is. Gemiddeld heeft woonkamer ongeveer 80 m3. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met wat wij de beste verwarming vinden voor verschillende grootte woonkamers.

Elektrische kachel woonkamer tot 15 m3

Deze Mill design paneelverwarming IB600DN met stalen front is geschikt voor ruimtes tot max 12m2. Beschikt over 2600W vermogen, is 100% stil en heeft een dag/nacht programma. Is tevens geschikt voor installatie in de badkamer (IPX4).
Met de display kan je de gewenste temperatuur in graden instellen

Dagprogramma
Heeft betrekking op de temperatuur tijdens de 5 door-deweekse werkdagen (maandag t/m vrijdag) zodat men tijdens uren overdag dat men aan het werk is de temperatuur lager kan instellen. Het aantal in te stellen uren is maximaal 12 uur. Het is niet mogelijk om de temperatuur verschillend per dag in te stellen, alleen 1 instelling voor alle werkdagen​

Nachtprogramma
Heeft betrekking op de temperatuur tijdens de nacht op alle dagen. Hier dient men 1 keer het op de actuele tijd in te stellen, bijvoorbeeld om 22.30 ’s avonds. Daarna onthoudt hij deze instelling en zal hij elke avond de ingestelde temperatuur hanteren.

Technische specificaties

✔ Materiaal verwarmingselement: Aluminium
✔ Elektronische thermostaat waarmee je het aantal graden exact kan instellen.
✔ Temperatuur kalibaratie mogelijkheid
✔ Materiaal front: Staal
✔ Snoer: Wit, 130 cm
✔ Plaatsing snoeruitgang: Rechts
✔ Geaard: Ja
✔ IP classificatie: IPX4 (Goedgekeurd voor gebruik in de badkamer zone 2)
✔ Aluminium verwarmingselement – hoge efficientie & laag oppervlakte temperatuur
✔ Product afmetingen (B x D x H cm): 65,0 x 8,6 x 40,0 cm
✔ Gewicht 3.8 kilo
✔ 2 jaar garantie

Elektrische kachel woonkamer tot 25 m3

Met de Convectorkachel van Auronic verzeker je jezelf van een warm welkom thuis. De elektrische kachel is dankzij zijn compacte formaat gemakkelijk te verplaatsen naar elke gewenste ruimte in jouw huis. Zo heb je altijd de vrijheid om elke kamer te verwarmen, zonder gebruik te hoeven maken van gas.

Voordelen

✔ Multi-instelbaar voor alle soorten ruimtes
✔ Modern design met luxe LED-Display
✔ Inclusief afstandsbediening
✔ Met digitale thermostaat
✔ Super snel warm
✔ Vernieuwd design

Het nieuwe design van de Convector Heater van Auronic ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook handige functionaliteiten. Het LED-display is voorzien van een handige touch control waarmee je de instellingen met één druk op het scherm kunt wijzigen, wel zo makkelijk! Het display is kraakhelder en gemakkelijk te besturen, je geniet binnen no-time van een heerlijk verwarmde ruimte. Het vernieuwde design ziet er moderner uit dan de reguliere convectieverwarmingen.

Met bijgeleverde afstandsbediening
Liever geen zin om van je heerlijke bank af te komen? Geen probleem! Bij de heater wordt een afstandsbediening geleverd waardoor je knus op de bank jouw favoriete kerstfilms kunt kijken. Naast het verhogen en verlagen van de temperatuur kun je met de handige afstandsbediening ook verschillende standen instellen.

Multifunctioneel
Een convectie verwarming heeft als grootste voordeel dat deze overal mee naar toe kan worden genomen. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact! Of je de heater nou tijdens een feestje in de tuin of op de bouwplaats neerzet, je bent hoe dan ook zeker van een aangename temperatuur.

Bespaar op je gasrekening
Laten we eerlijk zijn, besparen op je gasrekening willen we allemaal. De stijgende gasprijzen zijn je vast niet ontgaan en daar wil je wat tegen doen. Gelukkig bespaar je met het gebruik van de Glass Convector Heater tientallen euro’s op je energierekening per maand.

Altijd veilig
Ben je vergeten om het apparaat uit te schakelen? Geen zorgen! De overhitting beveiliging schakelt automatisch de heater uit. Zo voorkom je onnodige schade en brandgevaar. Stel zelf jouw eigen tijd in met de 24-uur timer.

Elektrische kachel woonkamer boven 30 m3

Deze wandconvector heeft een vermogen van 3,0 kW. Dit maakt hem uitstekend geschikt voor zowel grotere als kleinere ruimtes. Met z’n slanke ontwerp van slechts 5,9 cm dikte plaats je deze convector eenvoudig onder een raam of in een badkamer. Stof of vuil veeg je zo weg. Het digitale bedieningspaneel zorgt ervoor dat je eenvoudig de temperatuur kunt instellen. Met de elektronische thermostaat kan dit tot op 1 ºC nauwkeurig. Daarnaast is dit model zeer veilig, waardoor deze voor iedere woning geschikt is. Bij oververhitting wordt de stroomvoeding automatisch onderbroken. En mocht de convector onverhoopt vallen? Dan wordt het elektrische circuit direct onderbroken. Kortom, deze wandconvector past in iedere woning.

Ook geschikt voor de badkamer
Deze convector heeft een waterdichte beschermingsgraad van IP-24. Daarnaast is hij dubbel geïsoleerd (elektrische veiligheidsklasse II). Dit is een klasse hoger dan aarding. Dit maakt hem erg geschikt om badkamers te verwarmen. Hij mag buiten natte zones (geen spatwater) worden geplaatst.

Soorten elektrische kachels

Er zijn verschillende soorten elektrische kachels zoals je hierboven al gelezen hebt. Maar welke soorten heb je nu precies allemaal?

Wat is een ventilator kachel?

Een ventilatorkachel is een soort kachel die gebruikt wordt om de lucht in een ruimte op te warmen. Deze kachels zijn vooral handig in kleinere ruimtes, zoals slaapkamers of woonkamers, omdat ze niet veel plaats innemen. Ventilatorkachels werken door middel van een ventilator die de lucht door de kachel blaast en zo de temperatuur opwarmt. Dit maakt de kachels sneller dan traditionele kachels. Wel zijn deze kachels minder efficiënt en kosten daardoor vaak meer stroom.

Wat is een keramische kachel?

Keramische kachels zijn een type van verwarmingssysteem dat keramische elementen gebruikt om de ruimte te verwarmen. Keramische kachels zijn doorgaans veel veiliger dan andere soorten kachels, omdat ze minder brandbaar materiaal bevatten. Bovendien zijn ze ook energiezuiniger en produceren minder CO2 dan andere soorten kachels. Keramische kachels zijn daarom een uitstekende keuze voor huishoudens die duurzaamheid en veiligheid belangrijk vinden.

Wat is een convectorkachel?

Een convectorkachel is een verwarmingstoestel dat werkt met natuurlijke convectie. Dit betekent dat de warme lucht naar boven stijgt en zo de kamer verwarmt. Convectorkachels zijn daarom energiezuiniger dan andere verwarmingstoestellen, omdat ze de kamer op een natuurlijke manier verwarmen. Ook zijn convectorkachels veilig in gebruik, omdat er geen open vlam aanwezig is.

Convectorkachels werken het beste in een ruimte waar de lucht vrij kan circuleren. Daarom worden ze vaak gebruikt in kamers waar geen centrale verwarming aanwezig is, zoals een garage of een schuur. Ook kunnen convectorkachels gebruikt worden als aanvullende verwarming in een ruimte waar de centrale verwarming niet voldoende is.

Zuinigste convector kachel

[affiliate_products][/affiliate_products]

Wat is een infraroodkachel?

Een infraroodkachel maakt gebruik van straling om de ruimte te verwarmen. Deze straling dringt diep door in het lichaam en verwarmt ons van binnenuit. Dit verschilt dus sterk van traditionele kachels die de lucht verwarmen.

Een groot voordeel van een infraroodkachel is dat je minder snel last krijgt van droge lucht. Bovendien is deze verwarmingsoort energiezuiniger dan bijvoorbeeld een gas- of elektrische kachel.Er zijn verschillende soorten infraroodkachels op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn er panelen die je aan de muur bevestigt of kachels die je vrij in de ruimte kunt plaatsen.

Wat is een straalkachel?

Een straalkachel is een apparaat waarmee je je huis kunt verwarmen door middel van stralingswarmte. De straalkachel maakt gebruik van elektromagnetische golven om de warmte te genereren en wordt daarom ook wel een elektrische of magnetische radiator genoemd. Het voordeel van een straalkachel is dat hij geen lucht hoeft te verplaatsen, waardoor er geen stof of andere deeltjes in de lucht worden opgewarmd. Daarnaast is een straalkachel ook relatief veilig, aangezien er geen open vlammen of hete oppervlakken aanwezig zijn. Bovendien is een straalkachel energiezuiniger dan een traditionele verwarmingssysteem omdat er minder energie nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.

Een nadeel van een straalkachel is dat hij minder efficiënt is dan andere verwarmingssystemen, zoals een convectorkachel. Dit komt omdat de stralingsenergie alleen maar naar één plek kan gaan, in plaats van zich te verspreiden door de ruimte. Een ander nadeel van een straalkachel is dat ze minder geschikt zijn voor grote ruimtes omdat de straling niet verder reikt dan ongeveer 10 meter. Bovendien kunnen mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische golven last krijgen van hoofdpijn.

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 4.9 / 5. Aantal stemmen: 106

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.