Skip to main content
4.8
(62)

De beste slimme koffiezetapparaat

Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten smart of slim. Zo ook een slimme koffiemachine. Maar is een smart koffiezetapparaat iets voor jou? Wat zijn de voor- en nadalen? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een slimme koffiemachine? In dit artikel vertellen wij je hier alles over.

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Wat is een smart koffiemachine?

Een kopje koffie zetten wordt steeds simpeler. Van een oud filterapparaat waar je bijna alles zelf nog moest doen, naar een simpele Nespresso machine waar je alleen nog maar een cupje voor nodig hebt. Een smart koffiemachine is echter nog gemakkelijker dan deze “oude” machines. Het koffieapparaat staat in verbinding met Bluetooth of Wifi waardoor je met één druk op de knop via je bijvoorbeeld je telefoon de slimme koffiemachine aan het werk zetten. Naast dat het heel gemakkelijk is kan je deze smart koffiemachine in verbinding zetten met smart home apparaten zoals Google Home en Alexa. Als jij een van deze apparaten in huis hebt kan je zelf koffie zetten met je stem!

Waarom is het smart?

Een smart koffie apparaat is handig omdat je ermee koffie kunt zetten zonder dat je erbij hoeft te zijn. Je kunt de machine bedienen met je smartphone of tablet en de koffie zetten wanneer je wilt. Ook kun je de smart koffie apparaat instellen om automatisch koffie te zetten op een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld als je ‘s ochtends vroeg wakker wordt en direct koffie wilt drinken.

Wat heb je eraan?

Een smart koffie apparaat is handig als je vaak koffie drinkt en graag snel een kop koffie wilt zetten. Ook als je vaak ‘s ochtends vroeg wakker wordt en geen tijd hebt om koffie te zetten, is een smart koffie apparaat ideaal. Zo kun je de machine instellen om automatisch koffie te zetten op een bepaalde tijd en hoef je er verder niet meer aan te denken.

Functies van een slimme koffiemachine

De voornaamste functie van een slimme koffiemachine is om koffie te kunnen zetten op afstand of om jouw koffie te personaliseren. Dit kan het koffieapparaat op elk moment van de dag mits er koffiebonen in zitten en je de smartphone bij de hand hebt.

  • Op afstand: Naast dat een smart koffiemachine op afstand bestuurd kan worden kan het apparaat ook precies jouw koffie voorkeuren samenstellen. Zo stelt het apparaat precies jou gewenste hoeveelheid melk, water, schuim en koffie samen. Jij voert de perfecte samenstelling in je telefoon in en met een klik op de knop wordt het perfecte bakkie gecreëerd.
  • Temperatuur: Moet je snel weg, maar wil je nog wel snel een cappuccino drinken? Geen probleem, je kan de temperatuur van je cappuccino gemakkelijk instellen via je de telefoon. Zo kan je ervoor kiezen om hem wat kouder te maken, zodat je hem snel op kan drinken.
  • Bonen keuze: Als je een smart koffiezetapparaat hebt met verschillende kamers voor de bonen, dan kan je zelfs via je telefoon instellen welke bonen je wilt gebruiken
  • Automatisch ontkalken: Via de app die je bij het apparaat krijgt kan je gemakkelijk zien hoe je het apparaat moet ontkalken en wanneer het tijd is om hem te ontkalken. Doordat je gemakkelijk de stappen kan zien van het ontkalken zal het je ontzettend veel tijd besparen. Het reinigen en ontkalken wordt ook aangegeven in de app, waardoor je slimme koffiemachine goed schoon blijft en lang meegaat. En het belangrijkste: jouw koffie lekker blijft smaken!

Top 5 smart koffiemachines

Op basis van gedegen onderzoek en reviews van klanten hebben wij een top-5 beste smart koffiezetapparaten kunnen samenstellen. Deze 5 producten zullen een hele mooie en comfortabele toevoeging geven aan jouw smart home.

[affiliate_products numbering="enable" heading_title="h4" style="list" image_size="medium" order_by="rating"][/affiliate_products]

Slimme stekker voor koffiemachine

Als je geen geld hebt om een smart koffieapparaat te kopen is er ook nog een wat goedkopere optie die ook erg fijn is. Zo kan je in plaats van een smart koffieapparaat ook een slimme stekker kopen. Deze slimme stekker staat in verbinding met de wifi en kun je ook via je telefoon of smart home systemen zoals Google Home of Alexa met spraak. De slimme stekker stop je in het stopcontact en hierna stop je de stekker van je ‘normale’ koffiezetapparaat erin. Geef je slimme stekker bijvoorbeeld de naam ‘koffiemachine’ en met één druk op je telefoon wordt er een warme koffie voor je gezet.

Niet alle koffiemachines werken met een slimme stekker. Je moet een koffiezetapparaat hebben met een fysieke aan en uit knop. De machine moet ook direct koffie gaan zetten als deze fysieke knop wordt ingedrukt. Bijna alle filterkoffiemachines voldoen aan deze aan/uit knop. Een Senseo koffiemachine bijvoorbeeld heeft wel een aan/uit knop, maar gaat niet direct koffie zetten als deze knop wordt ingedrukt. Dit Senseo koffieapparaat voldoet dus niet aan de eisen.

Als wij moeten kiezen gaan we voor een slimme stekker van Smartify.

Wat zijn de nadelen van een smart koffiezetapparaat?

Een slimme koffiemachine heeft niet enkel voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen te bedenken ten opzichte van een ‘ouderwetse’ koffiezetter of koffiemachine zonder alle smart functies.

Zo zijn de smart functies op dit moment vaak nog ietwat beperkt. Ook moet je toch opstaan om je kopje koffie te gaan halen. Je zou kunnen zeggen dat je dan ook even bij de machine kan wachten tot je kopje klaar is.

Google Home of Google Assistent met koffiezetapparaat

Als de slimme stekker of het smart koffiezetapparaat in verbinding staat met google home of google-assistent wordt het leven pas echt gemakkelijk. Doordat deze smart home apparaten bediend kunnen worden aan de hand van je stem, kan je dus ook contact maken met je smart koffiezetapparaat. Nog niet alle smart koffiezetapparaten werken helaas met Google home of Google-assistent, maar de technieken worden steeds beter en het zal niet lang meer duren tot dit bij elk smart koffiezetapparaat kan. Bij de smart koffiezetapparaten waar deze functie wel al op toepasbaar is kan je door alleen “Hey Google mag ik een cappuccino” te zeggen een heerlijk warm bakje krijgen!

Hoe kies je een slimme koffiemachine?

Als je weet welke functies jij belangrijk vindt in een slimme koffiemachine, is het tijd om de verschillende machines met elkaar te vergelijken. Er zijn talloze slimme koffiemachines op de markt, dus het kan lastig zijn om de juiste machine te kiezen. Let bij het maken van je keuze onder andere op de volgende punten:

 • de prijs: slimme koffiemachines zijn vaak wat duurder dan gewone koffiemachines. Bepaal van tevoren hoeveel je wilt uitgeven aan je nieuwe machine, en vergelijk de machines die binnen jouw budget vallen;
 • het merk: er zijn verschillende grote spelers op de markt van slimme koffiemachines. Denk bijvoorbeeld aan merken als Nespresso, Tassimo en Dolce Gusto. Kies een merk dat bekend is en waarvan je weet dat de kwaliteit in orde is;
 • de functies: zoals hierboven beschreven, zijn slimme koffiemachines vaak voorzien van verschillende handige functies. Bepaal van tevoren welke functies jij belangrijk vindt, en vergelijk de machines op basis hiervan.

Onderhoud van smart koffiezetapparaat

Als je slimme koffiemachine aangeschaft hebt, is het belangrijk om goed te letten op onderhoud. Een slimme koffiemachine gaat namelijk net als een gewone koffiemachine wel een keer stuk, en als je niet goed onderhoud pleegt kan dit sneller gebeuren. Zorg er dus voor dat je de machine regelmatig schoonmaakt, volg de aanwijzingen in de gebruikershandleiding op, en neem de machine mee naar een reparatiedienst als er iets aan mankeert.

Als je slimme koffiemachine goed onderhoudt, zal het apparaat lang meegaan en blijven werken zoals je verwacht. Zo kun je nog lang genieten van je koffie, zonder dat je iedere keer weer naar de koffiezaak hoeft te gaan.

Vaak probeert de fabrikant je dure ontkalkingstabletten of middeltjes te verkopen met daarbij de waarschuwing dat alleen dat middel goed is voor je smart koffiemachine. Uit onze ervaring blijkt dat dit onzin is. Wij raden dan ook onderstaande (goedkope) oplossing aan.

Slimme koffiemachine Wifi

Koffiemachines zijn er in allerlei soorten en maten. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een koffiemachine met wifi. Dit is handig, want dan hoef je niet meer naar de machine toe om je koffie te zetten. Je kunt het gewoon via je smartphone of tablet regelen. Een slimme koffiemachine wifi is ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn of gewoon gemakkelijk willen kunnen koffiezetten. Er zijn verschillende merken die slimme koffiemachines met wifi aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Philips-koffiemachine of een Krups-koffiemachine. Beide merken hebben verschillende modellen, dus er is genoeg keuze. Welke machine je uiteindelijk kiest, hangt natuurlijk af van je wensen en budget. Een slimme koffiemachine met wifi is wel wat duurder dan een normale koffiemachine, maar het gemak dat je ervan hebt, is dat zeker waard. Als je op zoek bent naar een slimme koffiemachine met wifi, raden wij je aan om eerst even goed te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste machine voor jouw situatie kiest.

Wij zouden kiezen voor de De’Longhi PrimaDonna Elite Experience. Toegegeven, het is een dure koffiemachine, maar wel een koffiemachine die alle slimme functies heeft en gewoonweg een topmodel is.

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 4.8 / 5. Aantal stemmen: 62

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.