Skip to main content
5
(3)

De beste smart koelkast

Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten smart. Zo ook een slimme koelkast. Maar is een smart koelkast iets voor jou? Wat zijn de voor- en nadalen? En waar moet je opletten bij de aanschaf van een smart koelkast? In dit artikel vertellen wij je alles over slimme koelkasten.

Wat is een smart koelkast?

Een smart koelkast (of slimme koelkast) is een koelkast is een koelkast die zelf het soort product dat je in de koelkast hebt liggen kan herkennen, beheren en bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum kan bijhouden. Een smart fridge heeft verschillende nieuwe technologische innovaties die een ‘ouderwetse’ koelkast niet heeft. Denk bijvoorbeeld aan een doorzichtige deur, een touchscreen en het automatisch aanvullen van een boodschappenlijstje wanneer de melk bijna op is. Met een WiFi-verbinding kan de koelkast met verschillende media communiceren.

Top 5 slimme koelkasten

Na uitvoerig onderzoek hebben wij een lijst opgesteld met de 5 beste smart koelkasten. Hierbij hebben we verschillende factoren tegenover elkaar afgewogen en zijn we tot een top 5 beste slimme koelkasten gekomen. Ook nemen we de voor- en nadelen van deze apparaten mee.

#1 LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door

De Door-in-door LG slimme koelkast is verreweg de meest sexy koelkast van deze top-5. Door op het donkere glas te tikken wordt het glas doorzichtig waardoor je rechtstreeks de koelkast in kijkt. Je hoeft de koelkast dan niet open te maken en verliest dan geen kou. DoorCooling houdt de koude lucht in de koelkast vast wanneer je de deur opent, zodat je boodschappen langer vers blijven omdat er geen warmte bij komt.

Goedkoopste bij

bol.com (€2.799,00)

#2 LG GSXV90MCDE

Zodra je 2 keer op de deur van de koelkast klopt, zie je direct wat er in deze Amerikaanse koelkast ligt. Zo maak jij je boodschappenlijst zonder de deur te openen, waardoor je energie bespaart. Je bewaart in totaal de boodschappen voor 5 personen of meer. In de Fresh Balancer vershoudzone stel je de luchtvochtigheid met de schuifregelaar in.

#3 Haier HFW7819EWMP

De slimme koelkast van Haier is een echte krachtpatser. Deze Amerikaanse koelkast biedt enorm veel ruimte. Ook heeft Haier geen eigen app maar maakt hij gebruik van Amazon Alexa of Google Assistent. Perfect dus om te integreren in de rest van je smart home.

#4 Bosch KGN49AIDP

Wil je de koelkast op afstand bedienen? Download dan de Home Connect app voor iOS of Android. Dankzij No Frost hoef je het vriesgedeelte nooit te ontdooien. Uit onze selecte is deze koelkast prijstechnisch het voordeligste.

Goedkoopste bij

bol.com

Welke functies heeft een smart koelkast?

Er zijn verschillende merken die een slimme koelkast aanbieden. Elk merk heeft weer zijn eigen functies en verschillen. In het algemeen kunnen we volgende functies toeschrijven aan slimme koelkasten:

  • Camera’s: De meeste smart koelkasten bevatten camera’s aan de binnenkant. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld boodschappen aan het doen bent. Je opent simpelweg de app op je telefoon en kunt direct zien wat er nog in je koelkast aanwezig is.
  • Casten: Je kunt vanaf je telefoon of smart TV jouw favoriete programma’s of YouTube kanalen direct streamen naar je smart fridge. Hoe tof is dat?!
  • Vriezer in koelkast veranderen: Sommige smart ijskasten hebben een functie waarmee je het vriesgedeelte in een koelkast kan veranderen met temperaturen boven het vriespunt.
  • Transparante deur: Met een transparant touchscreen kun je door de koelkast heen kijken zonder de deur te hoeven openen.
  • Boodschappenlijstje maken: Sommige ijskasten hebben een functie waarmee je een boodschappenlijstje op het touchscreen van jouw koelkast kan maken. Dit kunnen overigens ook andere notities zijn.
  • Speaker functie: Sommige slimme koelkasten hebben zelfs een speaker functie. Zo kun je jouw favoriete Spotify afspeellijst via je koelkast afspelen.
  • Spraakassistent: Ook hebben sommige smart koelkasten een spraakassistent die je kunt gebruiken met bijvoorbeeld de SmartThings-app.

Nu je op de hoogte bent van de functies ben je natuurlijk ook benieuwd welke merken smart koelkasten er worden aangeboden. Ook hier hebben wij uiteraard aan gedacht ;).

Ondanks dat alle slimme koelkasten over WiFi beschikken, variëren de functies sterk. Vind hier de lijst met de beste slimme koelkasten.

Top 5 merken smart koelkasten

Na een grondig onderzoek hebben wij een lijst samengesteld met de beste smart koelkasten. Bekijk hieronder de 5 beste merken.

Samsung is marktleider op het gebied van smart koelkasten

Klop twee keer en kijk naar binnen, zonder verlies van koude lucht.

Beheer jouw koelapparatuur, waar en wanneer je maar wilt.

Voor nog meer gemak is deze koelkast te bedienen via de HomeConnect app.

Regel de temperatuur via een app op je telefoon.

Wat zijn de nadelen van een smart koelkast?

Een slimme koelkast heeft niet enkel voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen te bedenken ten opzichte van een ‘ouderwetse’ koelkast zonder alle smart functies.

Updates van smart koelkasten

Normaal gesproken koop je een koelkast voor een periode van minimaal 10 jaar voordat je hem zou gaan vervangen. We weten op dit moment nog niet hoe lang de software op de smart koelkasten wordt geüpdatet. Misschien zegt een bedrijf als Samsung na 5 jaar wel: “wij stoppen ermee”. De techniek staat niet stil en apparaten in het algemeen worden steeds slimmer. Hierdoor kan het zijn dat de smartfuncties niet meer ondersteund worden waardoor de koelkast eigenlijk weer een ‘domme’ koelkast wordt.

Vaak prijzig

Vaak zijn smart koelkasten aan de prijzige kant. Met name als je ze vergelijkt met ‘ouderwetse’ koelkasten. Zo kunnen slimme koelkasten wel tegen de €3000 kosten. Als je dit vergelijkt met een normale koelkast dan is deze prijs natuurlijk hoog.

Geen inbouw

De meeste smart koelkasten zijn geen inbouw koelkasten. Hierdoor zijn het vaak vrijstaande koelkasten. Dit hoeft overigens geen nadeel te zijn want misschien ben je wel helemaal niet op zoek naar een inbouw variant. Het is wel iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een koelkast wil gaan aanschaffen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een slimme koelkast?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een slimme koelkast gaat aanschaffen.

Vrijstaande slimme koelkast

Vrijwel alle slimme koelkasten zijn vrijstaand. Dit houdt in dat dit geen inbouw koelkasten zijn. Hier heb je uiteraard wel de ruimte voor nodig. Vaak gaat het om – in de volksmond Amerikaanse koelkasten genoemd – grotere modellen waarbij veel ruimte nodig is.

Check het energielabel

Je wilt natuurlijk ook een beetje lief zijn voor je portemonnee. Check dus altijd het energielabel. Sinds 2021 heeft de Europese Unie de energielabels van apparaten verder aangescherpt. Voor 2021 liepen de labels van A+++ tot D. Dit gaf veel onduidelijkheid omdat mensen de plusjes lastig te begrijpen vonden. Wat voorheen A+ was, is nu F geworden. Dit betekent uiteraard niet dat apparaten minder zuinig zijn geworden.

Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige.

Past de koelkast bij jouw smart home systeem

Het is natuurlijk wel handig als de koelkast naadloos aansluit op jouw smart home systeem. Check dus even of hij kan connecten (of de app van de leverancier) met bijvoorbeeld Google Assistent of Alexa.

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Zodra je 2 keer op de deur van de koelkast klopt, zie je direct wat er in deze Amerikaanse koelkast ligt. Zo maak jij je boodschappenlijst zonder de deur te openen, waardoor je energie bespaart. Je bewaart in totaal de boodschappen voor 5 personen of meer. In de Fresh Balancer vershoudzone stel je de luchtvochtigheid met de schuifregelaar in.
De slimme koelkast van Haier is een echte krachtpatser. Deze Amerikaanse koelkast biedt enorm veel ruimte. Ook heeft Haier geen eigen app maar maakt hij gebruik van Amazon Alexa of Google Assistent. Perfect dus om te integreren in de rest van je smart home.
Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.