Skip to main content
4.3
(31)

Als je last hebt van vochtige lucht in huis, dan is een luchtontvochtiger een uitstekende oplossing. Luchtontvochtigers zijn er in verschillende soorten en maten, dus het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aankoop ervan. In dit artikel lees je alles over luchtontvochtigers en geven we je tips over welke factors belangrijk zijn bij de aankoop.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Luchtontvochtigers zijn er in verschillende soorten. De meest populaire soorten zijn adsorptie- en condensatie-ontvochtigers. Adsorptie-ontvochtigers werken door middel van een koolstoffilter waar de vochtige lucht doorheen geleid wordt. Het filter absorbeert het vocht uit de lucht en houdt deze vast. Condensatie-ontvochtigers werken op een andere manier: ze koelen de lucht tot onder het dauwpunt waardoor het vocht uit de lucht condenseert en in een opvangbak wordt geleid.

De twee belangrijke types ontvochtigers:

1. Adsorptie ontvechtigers: deze werken door het absorberen van vocht uit de lucht. Ze zijn meestal goedkoper dan condensatieontvochtigers en zijn daarom een populaire keuze. Ze zijn echter minder effectief in ruimtes met hoge temperaturen of vochtige lucht.

2. Condensatie ontvochtigers: deze werken door het verminderen van de luchtvochtigheid door middel van koeling. Ze zijn duurder dan adsorptie ontvochtigers, maar zijn veel effectiever in ruimtes met hoge temperaturen of vochtige lucht.

Het is belangrijk om te weten welk type ontvochtiger u nodig heeft voordat u een aankoop doet. Als u twijfelt, kunt u altijd contact opnemen met een specialist die u kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Voordelen van een luchtontvochtiger

Waarom zou je eigenlijk een luchtontvochtiger kopen? Luchtontvochtigers worden vaak gebruikt in ruimtes waar veel vocht ontstaat, zoals keukens en badkamers. Het is belangrijk om vochtige lucht te vermijden, want dit kan schimmel en muffe geuren veroorzaken. Luchtontvochtigers helpen dit te voorkomen en houden je huis gezond en fris.

De beste luchtonvochtiger

Wij hebben een lijst gemaakt met de beste luchtontvochtigers. Hierbij houden we rekening met stroomverbruik en met de aanschafkosten. We hebben gekozen voor kwalitatief goede ontvochtigers die over het algemeen een grotere capaciteit hebben en bewezen tevreden gebruikers hebben.

Je hebt geen last meer van nare geurtjes, dankzij het koolstoffilter van de Duux Bora Smart. Deze slimme luchtontvochtiger verbind je met wifi en bedien je gemakkelijk op afstand met de Duux app. De ontvochtiger is krachtig genoeg voor een ruimte tot 40 vierkante meter. Dankzij de ingebouwde hygrostaat en de automatische modus past de ontvochtiger zijn werking aan zodra de luchtvochtigheid verandert. Hierbij stel je een gewenste luchtvochtigheid in tussen de 30 en 80 procent. Je stelt gemakkelijk een timer tot 24 uur, zodat de ontvochtiger automatisch uitschakelt. Met het reinigingsprogramma voorkom je dat schimmels en bacteriën in de Bora Smart achterblijven.

Goedkoopste bij

bol.com

Met de Qlima D630P Smart luchtontvochtiger verbeter je niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de luchtkwaliteit in huis. Met de ionisatiefunctie verzwaart de ontvochtiger namelijk de stofdeeltjes in de lucht. Hierdoor vallen ze op de grond en zuig je ze vervolgens op tijdens het stofzuigen. Je gebruikt het apparaat in huis of op kantoor in een ruimte tot 60 vierkante meter. Met een waterreservoir van 6 liter hoef je hem niet vaak te legen. Daarnaast geeft de ontvochtiger een melding wanneer het reservoir vol is. Sluit je hem liever aan op de afvoer? Koppel dan de meegeleverde condensafvoerslang aan de ontvochtiger.

Wil jij jouw meubels beschermen, allergenen bestrijden en vrijer kunnen ademen? De Strex luchtontvochtiger pakt vochtproblemen bij de bron aan! Dit handige apparaat verwijdert moeiteloos vocht uit jouw binnenruimte en zorgt voor een gereinigde omgeving. Met een optimaal binnenklimaat verdwijnen klamme ruimtes, vochtplekken en schimmels als sneeuw voor de zon en voel jij je weer fris en gezond.

Goedkoopste bij

bol.com (€90,00)

De Qlima D 612 is een spatwaterdichte ontvochtiger en kan zodoende moeiteloos in natte ruimtes gebruikt worden. De ontvochtiger is zeer compleet met een timerfunctie, hygrometer en een 3-laags filter.

 • Ontvochtigingscapaciteit 12 liter per 24 uur
 • Maximale luchtstroom 85 m³/h
 • Energieverbruik ontvochtigen 0,16 kW
 • Geschikt voor ruimtes van 50-75 m³

Met de De'Longhi DNS80 verlaag je niet alleen de luchtvochtigheid, je verbetert direct de luchtkwaliteit. Deze luchtontvochtiger heeft namelijk een ionisatiefunctie die ervoor zorgt dat het stof verzwaart en op de grond terecht komt. Handig, want zo hoef je het alleen nog op te zuigen met de stofzuiger. Om de luchtvochtigheid te verlagen kies je uit een van de voorgeprogrammeerde standen. Zo kies je bijvoorbeeld voor het droogprogramma voor de was om de was sneller te drogen. Deze ontvochtiger is geschikt om in een ruimte tot 34 vierkante meter te plaatsen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtontvochtiger?

De grootte van de ruimte is een belangrijke factor bij de aankoop van een luchtontvochtiger. Luchtontvochtigers zijn er namelijk in verschillende maten, dus kies er eentje die geschikt is voor de ruimte waar je hem wilt gebruiken. Een andere factor die je moet overwegen is hoeveel stroom het apparaat gebruikt. Luchtontvochtigers kunnen behoorlijk wat stroom verbruiken, dus let hierop bij de aankoop ervan.

Als je een luchtontvochtiger gaat kopen, let dan goed op de onderstaande factoren. Zo weet je zeker dat je een apparaat kiest dat geschikt is voor jouw situatie.

 • De grootte van de ruimte: kies een luchtontvochtiger die geschikt is voor de ruimte waar je hem wilt gebruiken.
 • Hoeveel stroom het apparaat gebruikt: Luchtontvochtigers kunnen behoorlijk wat stroom verbruiken, dus let hierop bij de aankoop ervan.
 • Soort luchtontvochtiger: er zijn verschillende soorten luchtontvochtigers, dus kies er eentje die geschikt is voor de ruimte waar je hem wilt gebruiken.
 • Waar je het apparaat wilt gebruiken: Luchtontvochtigers worden vaak gebruikt in ruimtes waar veel vocht ontstaat, zoals kelders en badkamers. Kies een apparaat dat geschikt is voor de ruimte waar je het wilt gebruiken.

Hoeveel stroom verbruikt een luchtontvochtiger?

Hoeveel stroom verbruikt een luchtontvochtiger? Luchtontvochtigers zijn erg handig om in huis te hebben, vooral in de wintermaanden. Ze helpen bij het verminderen van vocht en kunnen daardoor beschimmeling voorkomen. Maar hoeveel stroom verbruikt een luchtontvochtiger precies?

Een luchtontvochtiger kan tussen de 50 en 400 watt aan stroom verbruiken, afhankelijk van het type en het merk. Een gemiddelde luchtontvochtiger zal ongeveer 150 watt aan stroom verbruiken. Dit komt overeen met ongeveer 0,6 kWh per dag. Op het moment van schrijven (26 september 2022) kost een kWH ongeveer €0,85. Laat je het apparaat dus de hele dag draaien dan ben je rond de €0,50 per dag kwijt aan stroom.

Als je de luchtontvochtiger 24 uur per dag wilt laten draaien, kun je dus verwachten dat het ongeveer 15 euro per maand aan stroom gaat kosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van het tarief dat je betaalt voor je stroom. In sommige gevallen kan een luchtontvochtiger echter ook minder stroom verbruiken. Dit hangt af van het type luchtontvochtiger en de stand waarop je het apparaat zet.

Een luchtontvochtiger op een laag standje zal minder stroom verbruiken dan wanneer je het apparaat op een hogere stand zet. Bovendien kun je sommige luchtontvochtigers uitzetten wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je maandelijks flink wat geld kan besparen op je stroomrekening.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een luchtontvochtiger te koppelen aan een timer. Op deze manier kun je het apparaat automatisch laten inschakelen wanneer je thuiskomt van werk of wanneer het vochtig is in huis. Dit kan ervoor zorgen dat je nog meer geld bespaart op je maandelijkse stroomkosten.

Luchtontvochtigers zijn dus erg handig om in huis te hebben, maar je moet wel bedenken dat ze ook wat stroom gaan kosten. Als je een luchtontvochtiger wilt aanschaffen, is het daarom belangrijk om te overwegen hoeveel stroom het apparaat gaat verbruiken. Zo kun je erachter komen of een luchtontvochtiger iets voor jou is.

Waar luchtontvochtiger plaatsen?

De plaatsing van een luchtontvochtiger is heel belangrijk. Het apparaat moet namelijk in staat zijn om de vochtige lucht goed te kunnen verwerken. Het is belangrijk om de luchtontvochtiger niet in een hoek van de kamer neer te zetten. Dit omdat er dan minder lucht in contact kan komen met het apparaat, waardoor het minder effectief zal werken. Kortom, zorg ervoor dat je de luchtontvochtiger op een goede plek in huis zet, zodat het optimaal kan werken en jij minder last zult hebben van vochtige lucht in huis.

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 4.3 / 5. Aantal stemmen: 31

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Met de Qlima D630P Smart luchtontvochtiger verbeter je niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de luchtkwaliteit in huis. Met de ionisatiefunctie verzwaart de ontvochtiger namelijk de stofdeeltjes in de lucht. Hierdoor vallen ze op de grond en zuig je ze vervolgens op tijdens het stofzuigen. Je gebruikt het apparaat in huis of op kantoor in een ruimte tot 60 vierkante meter. Met een waterreservoir van 6 liter hoef je hem niet vaak te legen. Daarnaast geeft de ontvochtiger een melding wanneer het reservoir vol is. Sluit je hem liever aan op de afvoer? Koppel dan de meegeleverde condensafvoerslang aan de ontvochtiger.

De Qlima D 612 is een spatwaterdichte ontvochtiger en kan zodoende moeiteloos in natte ruimtes gebruikt worden. De ontvochtiger is zeer compleet met een timerfunctie, hygrometer en een 3-laags filter.

 • Ontvochtigingscapaciteit 12 liter per 24 uur
 • Maximale luchtstroom 85 m³/h
 • Energieverbruik ontvochtigen 0,16 kW
 • Geschikt voor ruimtes van 50-75 m³

Met de De'Longhi DNS80 verlaag je niet alleen de luchtvochtigheid, je verbetert direct de luchtkwaliteit. Deze luchtontvochtiger heeft namelijk een ionisatiefunctie die ervoor zorgt dat het stof verzwaart en op de grond terecht komt. Handig, want zo hoef je het alleen nog op te zuigen met de stofzuiger. Om de luchtvochtigheid te verlagen kies je uit een van de voorgeprogrammeerde standen. Zo kies je bijvoorbeeld voor het droogprogramma voor de was om de was sneller te drogen. Deze ontvochtiger is geschikt om in een ruimte tot 34 vierkante meter te plaatsen.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.