Skip to main content
5
(2)

Alles over de smart wasmachine

Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten smart. Zo ook een slimme wasmachine. Maar is een smart wasmachine iets voor jou? Wat zijn de voor- en nadalen? En waar moet je opletten bij de aanschaf van een smart wasmachine? In dit artikel vertellen wij je alles over slimme wasmachines.

Wat is een smart wasmachine?

Een smart wasmachine (of slimme) is een wasmachine die doorgaans verbonden is met WiFi. Daarnaast bedien je een smart wasmachine met een app op je telefoon op tablet. Zo kun je zelfs als je niet thuis bent via je telefoon makkelijk je wasmachine aanzetten. Ook krijg je een melding wanneer de was klaar is. Stel dat je de wasmachine in de kelder hebt staan of juist op zolder is het handig dat je een melding krijgt. Zo hoef je niet telkens op en neer om te gaan kijken of de was al klaar is.

Beste slimme wasmachines

[affiliate_products numbering="enable" heading_title="h4" style="list" image_size="medium" order_by="rating"][/affiliate_products]

Wat kan je met een slimme wasmachine?

Op dit moment hebben smart wasmachines relatief ‘simpele’ functies. Zoals hierboven beschreven kun je bijvoorbeeld met een app de wasmachine aanzetten, krijg je een melding wanneer de was klaar is of kun je aangeven welke was je in de machine hebt gedaan en vervolgens past de smart wasmachine het programma aan op jouw was. Maar dat is niet het enige. Met de verschillende apps van de verschillende merken smart wasmachines kun je ook zien als er iets mis is met je machine. Denk bijvoorbeeld aan een verstopt filter of een ander defect. Daarnaast geven de meeste apps precies aan wanneer je onderhoud moet plegen aan je machine. Je krijgt dan een melding wanneer je de machine moet ontkalken bijvoorbeeld. Super handig dus!

In de toekomst zullen de wasmachines meer smart opties krijgen. Als we over tien jaar terugkijken op nu dan zullen we spreken over ‘domme’ machines. In de toekomst zal het een kwestie worden van was in de machine gooien en vervolgens scant de machine de was en past hij het programma daar op aan. Hoe de toekomst van slimme wasmachines er precies uit gaat zien weet natuurlijk niemand, maar dat de techniek voor niets staat heeft het verleden wel bewezen.

Voordelen slimme wasmachine

Er zit een groot aantal voordelen aan een slimme wasmachine ten opzichte van een ouderwetse wasmachine. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de meest voorkomende voordelen. Hierbij moet gezegd worden dat niet alle smart wasmachines dezelfde functies hebben, maar dat deze voor een groot deel wel overeenkomen.

Nooit meer zelf doseren

De meeste smart wasmachines hebben een groot reservoir waar je wasmiddel in doet. De machine doseert zelf het wasmiddel waardoor je nooit te veel- of te weinig wasmiddel aan jouw was toevoegt. Ideaal dus.

Melding als er een storing is

Via de app krijg je meestal een melding wanneer er iets mis is met je wasmachine. Je hoeft niet eerst een dure monteur langs te laten komen om het probleem te achterhalen. Soms is het iets heel kleins dat je simpel zelf kunt verhelpen waardoor je veel kosten bespaart.

Wasprogramma voorstel

Je kan in veel apps aangeven wat voor een soort was je in de machine hebt gestopt. De machine past hierop het programma aan zonder dat jij hoeft te draaien aan de knoppen. Ook krijg je een melding als je te veel was in de machine hebt gestopt.

Slimme wasmachine vergelijken

Wanneer je een slimme wasmachine wil gaan kopen is het uiteraard belangrijk dat je gaat vergelijken. Dat kan op basis van prijs of bijvoorbeeld op basis van functie. Wij hebben het werk echter al voor je gedaan! Bekijk de top 5 smart wasmachines hier.

Wasmachine met WiFi

Zoals gezegd hebben alle smart wasmachines een WiFi functie. Deze functie wordt gebruikt om contact te maken met andere apparaten zodat jij de wasmachine kan bedienen met een app. Omdat slimme wasmachines over Wifi beschikken kunnen sommige apps de vaakst gedraaide wasprogramma’s bijhouden zodat je deze met één druk op de knop kunt aanzetten.

Wasmachine met App

De smart wasmachines beschikken allemaal over een app. Toch zit er veel verschil in deze apps. Elk merk dat slimme wasmachines op de markt heeft maakt gebruik van haar eigen app. Het handigst zou natuurlijk zijn als je alle slimme apparaten onder één app kan thuisbrengen, maar als wet het over smart wasmachines hebben is dat helaas niet het geval. Wij hebben een chronologische lijst voor je samengesteld met de apps van de verschillende merken.

AEG Care app

De AEG Care app is de app voor alle slimme apparaten van AEG. Met deze app kun je meldingen ontvangen wanneer het wasprogramma klaar is. Ook kun je handmatig invoeren welke soort, kleur en mate van viesheid de kleding is en op basis van deze input krijg je een aanbevolen programma toegewezen. Je kan jouw favoriete programma’s opslaan om deze in het vervolg makkelijk en snel aan te zetten via de smartphone. De meeste wasmachines van AEG hebben een systeem waarbij je in één keer een reservoir vult met wasmiddel en de machine alleen het wasmiddel verbruikt wat nodig is voor het gekozen programma. Wanner het wasmiddel op is krijg je een melding op je telefoon. Hoe handig is dat?!

Bosch en Siemens – Home Connect

Waar AEG een eigen app heeft, zijn Bosch en Siemens compatible met Home Connect. Home Connect is een app waar meerdere merken die huishoudelijke aanbieden bij aangesloten zijn. Het is dus een stuk breder gedragen dan de app van AEG. Doordat het door veel meer mensen wordt gebruikt zal de gebruikservaring continue verbetert worden. Daarbij zal de app ook een stuk langer geüpdatet worden en is jouw smart wasmachine langer gegarandeerd van zijn slimme functies.

Een bijkomend voordeel van de Home Connect app is dat deze is te koppelen met alle smart assistents. Dus ook met de Google Assistent en Alexa. Hierdoor is de slimme wasmachine ook met spraak te besturen! Ideaal toch?

Een andere mooie functie die de smart wasmachines van Bosch en Siemens hebben is dat je kunt aangeven wanneer je hardnekkige vlekken in je kleding hebt. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je een rode wijn- of chocolade vlek hebt. De slimme wasmachine past het wasprogramma hier vervolgens op aan.

LG ThinQ

De ThinQ app van LG doet ongeveer hetzelfde als de apps van de andere smart wasmachine aanbieders. Daarnaast is de app van LG ook aan te sluiten op Google Assistent waardoor je spraakcommando’s kan geven. De app van LG maakt gebruik van artificial intelligence (AI). Zo leert de app jouw gebruiken aan en geeft deze vervolgens als suggestie weer bij het instellen van jouw wasprogramma. De LG Thinq app is aan te sluiten met alle slimme apparaten van LG. Daarnaast krijg je aanbevelingen wanneer je onderhoud moet plegen aan je slimme wasmachine. De app van LG is ook ook compatible met de Google Assistent, Alexa en andere bekende smart home assistents.

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.