Skip to main content
0
(0)

We hebben allemaal de term ‘grofvuil’ wel eens gehoord. Het is niet bij iedereen bekend wat er precies onder grofvuil valt en op welke manieren je er vanaf kunt komen. In dit artikel gaan we daarop in en hebben we aandacht voor de plekken waar je deze afvalstroom tegenkomt. Ook belichten we of grofvuil te recyclen valt en zo ja, hoe dat gebeurt. Zo weet jij precies wat je met grofvuil moet doen zodra je het tegenkomt!

Wat is grofvuil?

Grofvuil is een categorie binnen afvalstromen die bestaat uit objecten die vanwege hun formaat of gewicht niet bij het normale huisvuil kunnen worden geponeerd. Dit zijn over het algemeen oude meubels, kasten, tafels, stoelen, oude bedframes, enzovoorts. Let wel goed op, want sommige spullen lijken grofvuil te zijn, maar zijn dat in werkelijkheid niet. Zo vallen elektronische apparaten zoals wit- en bruingoed niet onder grofvuil. Matrassen zijn nog zo’n insteker: je zou zeggen dat matrassen onder meubels vallen en dus bij het grofvuil gezet mogen worden. Echter is het zo dat meer dan 20% van het materiaal dat in matrassen zit gerecycled kan worden, waardoor deze apart opgehaald worden.

De plekken waar je grofvuil tegenkomt

Grofvuil kom je tegen in huis. Vaak levert een verhuizing grofvuil op, omdat mensen op dat moment hun oude meubels vervangen door nieuwe. Ook kunnen verbouwingen hetzelfde effect hebben: mensen ruilen het oude in voor een nieuw interieur. Mensen krijgen door een verhuis of verbouwing vaak meer ruimte, waardoor ze eindelijk die grote hoekbank of TV kast kunnen kopen. Het leegruimen van woningen na overlijden en samenwonen zijn nog wat voorbeelden wanneer er grofvuil om de hoek komt kijken.

Niet alle meubels worden te koop gezet door eigenaren; mensen kunnen dit te veel gedoe vinden, onveilig vinden, ze moeten er snel vanaf of de kwaliteit van de meubels leent zich niet meer om door te verkopen. Daarom komen ze vaak bij het grofvuil terecht.

Een container huren

Als je veel grofvuil hebt, dan kan het verstandig zijn om een container te huren. Op die manier kun je alle objecten gemakkelijk kwijt. Bovendien wordt een dergelijke container opgehaald door de partij bij wie de container huurt. Deze partij is een afvalbedrijf dat de container brengt, ophaalt en ervoor zorgt dat het grofvuil op de juiste wijze wordt verwerkt. 

Bovendien scheelt dit tijd en geld; vaak moet je een afspraak maken met de gemeente, wat lang kan duren. Ook moet je voor het ophalen van grofvuil door de gemeente extra betalen en mochten ze één item zien liggen dat niet onder grofvuil valt, nemen ze je grofvuil niet mee.

Door een grofvuil container te huren bij een afvalbedrijf is het in één keer duidelijk wat er precies in mag en kun je een afspraak maken voor het brengen en ophalen zoals het jou uitkomt. 

Recycling van grofvuil

Wanneer je grofvuil aanbiedt, dan zitten daar spullen bij die kunnen worden gerecycled. Het afvalbedrijf dat of de gemeente die het grofvuil op komt halen, zal ervoor zorgen dat het correct van elkaar wordt gescheiden. Alle materialen die kunnen worden hergebruikt worden op de recycle stapel gelegd en de rest wordt verbrand. Materialen die kunnen worden gerecycled zijn bijvoorbeeld ijzer, koper en andere metalen, plastic, hout en papier en karton. Laat je grofvuil dus zeker ophalen door een afvalbedrijf of de gemeente, want al jouw afval is tegenwoordig van onschatbare waarde voor een duurzame wereld.

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.