Skip to main content
0
(0)

Een stil huis geeft rust, waardoor je meer kan ontspannen en je minder stress ervaart. Er zijn echter veel facoren buitens- en binnenshuis die geluidshinder veroorzaken. Gelukkig bestaan er talloze manieren om deze hinder te verminderen, waardoor je meer rust en comfort zal creëren. In deze blog geven we je een aantal tips om je huis te transformeren in een oase van rust en stilte.

Isolatie

De meest voor de hand liggende en de belangrijkste manier om geluid in huis te verminderen is door je isolatie goed op orde te hebben. Wanneer je de juiste isolatie gebruikt, wordt het geluid wat van buiten het huis in komt verminderd. Hier zijn enkele manieren om je huis beter te isoleren:

  • Muurisolatie: het isoleren van je muren zorgt niet alleen voor een verzwakking van het geluid wat je woning binnen kan dringen, het zorgt er ook voor dat je gemakkelijker de temperatuur in huis kan reguleren.
  • Dubbele beglazing: Een raam is dé zwakke plek in je muur als het gaat om geluidsisolatie. Deze zwakke plek kan je versterken door dubbele beglazing te nemen. Verder zorgt dubbele beglazing, net als muurisolatie, ook voor minder tocht en dus betere temperatuurregulatie.
  • Deuren: Ook deuren zijn een zwakke plek, omdat het kieren en naden bevat. Het hebben van de juiste deuren helpt om het geluid te verminderen. Het plaatsen van een tochtstrip kan helpen om de kieren en naden te verminderen, wat zorgt voor minder tocht en geluidshinder.

Vloerbedekking

Vloerbedekking, zoals tapijt, kan ook helpen om het geluid in huis te verminderen. Wanneer dit niet jouw voorkeur heeft, maar je liever een harde vloer hebt, is het belangrijk om een goede geluidsdempende ondervloer te kiezen. Harde vloeren zoals tegels, laminaat of parket geeft namelijk relatief veel geluid wanneer erover heen gelopen wordt in vergelijking met tapijt.

Meubels

Meubels kunnen ook helpen om het geluid in huis te verminderen. Het gebruik van meubels die zacht materiaal bevatten, zoals stoffen banken en stoelen, kan helpen om het geluid te dempen. Het plaatsen van boekenkasten en andere meubels tegen muren kan ook helpen om het geluid te absorberen. Verder bestaan er slimme oplossingen om het gebruikt van jouw meubilair te verzachten. Meubelviltjes kan je onder de poten van meubels bevestigen. Ze worden vaak gebruikt om krassen op de vloer te voorkomen, maar ze hebben ook een geluiddempend effect. Het materiaal waarvan meubelviltjes gemaakt zijn, is zacht en veerkrachtig, waardoor het de trillingen en het geluid van bewegende meubels absorbeert en dempt. 

Ook het sluiten van een lade kan soms flink wat lawaai veroorzaken. Soft close ladegeleiders zorgen voor een zachtere sluiting van lades, waardoor het geluid wordt verminderd en de levensduur van de lades wordt verlengd. Soft close ladegeleiders werken doorgaans door middel van een demper, die ervoor zorgt dat de lade langzaam en gelijkmatig sluit. Deze geleiders zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat ze passen bij verschillende soorten meubels. 

Gordijnen

Gordijnen zijn niet alleen decoratief, maar kunnen ook helpen om het geluid in huis te verminderen. Dikke gordijnen kunnen zorgen voor extra isolatie en kunnen ook helpen om geluid van buitenaf te dempen. Daarnaast kunnen gordijnen ook helpen om tocht tegen te gaan.

Geluidsabsorberende panelen

Geluidsabsorberende panelen kunnen helpen om geluid in huis te verminderen. Deze panelen absorberen geluidsgolven en verminderen zo het nagalmen en echoën van geluid. Er zijn verschillende soorten geluidsabsorberende panelen beschikbaar, waaronder panelen die aan het plafond of de muur kunnen worden gemonteerd. Er zijn ook decoratieve panelen beschikbaar die kunnen worden gebruikt als kunst aan de muur, terwijl ze tegelijkertijd ook dienen als geluidsabsorberende panelen. 

Hoe behulpzaam was dit artikel?

Click op een ster om te raten!

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen. Wees de eerste die stemt.

Redactie

Redactie

De redactie van eenslimhuis.com bestaat uit een groep enthousiaste experts op het gebied van slimme technologie en huishoudelijke apparaten. Zij schrijven regelmatig blogs over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van slimme apparaten voor in de woning, zoals thermostaten, beveiligingscamera's, verlichting en domotica-systemen. De redactie test de producten zelf uit en deelt hun ervaringen en tips met de lezers. De website richt zich op consumenten die op zoek zijn naar informatie over hoe ze hun woning slimmer kunnen maken en hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de beschikbare technologieën.